tisdag 4 januari 2011

Från tanke till handling

Nästan lika spontant som när vi köpte vår bostadsrätt var det när vi bestämde oss för att köpa tomt och bygga hus. Men vi kände redan när våra vänner och tillika grannar flyttade att det var dags att flytta bopålarna.

Vad som har hänt fram tills nu...

2010-03-30: Tomtköp.
2010-04-12: Val av hus, med allt vad det innebär och placering på tomten.
2010-04-30: Entreprenadkontrakt med nybyggnadskarta från LB-hus kom.
2010-05: Kommunen godkände inte nybyggnadskartan, vilket innebär inget bygglov, suck!!!
2010-11: Efter många turer och en omritning av garaget så fick vi vårt efterlängtade bygglov.
2010-12: Fick vi en bekräftelse på vår husbeställning.

Kommunens hantering av vårt bygglov är under all kritik. Att söka bygglov är som att köpa lotter i en tombola. Om vi hade fått "rätt" handläggare hade huset stått klart i februari. Vi fick "fel" handläggare och drog nitlotten. Huvudbyggnad får inte ligga närmare än 4,5 m från tomtgränsen och ett garage 1 m från tomtgränsen. Vårt hus sitter ihop med garaget och då är det bara 1 m till tomtgränsen. Handläggaren tolkade det som allt är huvudbyggnad. Vi blev nästan lovade bygglov om vi ritade om garaget. Då kom nästa problem... Vem ska betala omritningen? Om vi skulle betala den så hade det kostat 25.000 kr. Det är ju inte vi som vill ändra på ritningen. Det slutade med att LB-hus tog kostnaden. Det är tack vare vår säljare.

Det tog väldigt lång tid med allt det här tjafset, så vår indextid (6 mån med fast kostnad på huset) gick ut med 17 dar. Dags igen att förhandla med LB-hus. Tack vare vår (ännu en gång) säljare slapp vi indexhöjningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar